ورمی کمپوست نوعی کود هوموسی بسیار غنی شده و حاصل فعالیت کرمی بنام ایزینا فتیدا می باشد . چینی ها اولین کشوری بودند که از حدود 4000 سال قبل از مواد زاید انسانی و حیوانی و گیاهی ، کود مناسبی بسازند . در ایران از سال 1351 با تاسیس کارخانه کود گیاهی و بعدها در سال 1359 کارخانه مواد گیاهی اصفهان با ظرفیت 100 تن کمپوست در روز تاسیس شد و حالا در اکثر نقاط کشور واحدهای بزرگ و کوچک دایر گردیده است . بطور کلی تبدیل باقی مانده مواد زاید و جامد و آلی زباله ها همراه با فضولات انسانی را کمپوست می گویند و از نظر لغوی « کمپوست » به معنی مخلوط و یا مرکب و یا کود آمیخته نیز گفته میشود . باید بدانیم که تمام زباله های شهری قابلیت تبدیل به کمپوست را ندارند .
جایگاه تولید کود کمپوست بدلیل تولید بوهای نامطبوع بایستی دور از مناطق شهری باشد . سرعت تولید کمپوست در مقایسه با ورمی کمپوست بسیار بالا است و به زبان ساده تر باید گفت ورمی کمپوست نتیجه هضم طبیعی غذا در سیستم هاضمه ای این کرم است .
* تولید کود آلی و ارگانیک توسط میلیون ها کرم
بهترین راه تبدیل مواد دورریز به مواد مفید و مغذی برای نباتات تولید کود آلی با این کرم ها می باشد . این کود را میتوان در کنار آشپزخانه ، گاراژ و 0000 تولید کرد و در طول سال هم قابل عمل بوده و وقت گیر هم نیست آزاری هم ندارد و بطور خلاصه روش تولید آن بدین شرح است که در سبدهای روباز پر کرده و یک روزنامه مرطوب در کف سبد پهن می کنند و کـرم ها را در ته و یا مواد دورریز می ریزند . کـرم ها بتدریج به بالای سبد حرکت کرده و کود آلی را بوجود می آورند و یک کرم در روز معادل نصف وزن خود کود آلی تولید می کند و از سبد حاوی مواد دورریز مرطوب شده آب غنی شده ای چکه می کند و میتوان آنرا پای نبات ریخت و یا محلول پاشی کرد . این روش تولید کود آلی نه تنها مشکل محیط زیستی زباله های شهری را حل می کند بلکه طلای سیاهی است که قابل صادرات هم می باشد .
مزایای این کود به شرح زیر است
ـ جوانه زدن نبات را بهبود می بخشد
ـ نبات را قوی و شاداب می سازد
ـ توسعه ریشه در خاک را آسان می نماید
ـ جذب شوی خاک را اصلاح می نماید
ـ تا حدودی از سرما زدگی گیاه جلوگیری می کند
تالیف: غلامحسین علم جمیلی